Brakial Pleksus Yaralanmaları

Brakiyal Pleksus Yaralanmaları, boyun ve omuzdaki sinirler bir çarpışmadan sonra gerildiğinde veya sıkıştığında oluşan yaralanmalardır. Bu yaralanmalar temas ve çarpışma sporlarında yaygındır. Omuzdan ele yayılan acı veya yanma ağrıları olarak adlandırılır. Bir brakiyal pleksus yaralanması, bir elektrik çarpması veya kolun altında bir yıldırım gibi his edilebilir.

Çoğu durumda, brakiyal pleksus yaralanması geçicidir ve septomlar hızla gider.

Anatomi

Sinirler, beyniniz ve kaslarınız arasındaki mesajları taşıyan belkemiği kanalından geçen elektrik kabloları gibidir. Boyundaki omurga kanalından kol dalına his ve hareket sağlayan sinirler daha büyük bir demet veya sinir kordonu oluşturmak için bir araya gelirler. Bu kord brakiyal pleksus olarak adlandırılır. Koldaki sinir kaynağının tamamı bu pleksustan geçiyor.


.Brakial Pleksus 1

 

Sebepleri

Brakiyal pleksusta yaralanma bir yanmaya veya acıya neden olabilir. Bu genellikle baş kuvvetli bir şekilde yana ve aşağı doğru itildiğinde gerçekleşir. Bu boynu büker ve çevredeki sinirleri tutar.

Brakial Pleksus  2

Kol aşağıya doğru çekildiğinde ve kafa karşı tarafa itildiğinde birçok brakiyal pleksus yaralanması meydana gelir.
Ergenli Sporcularda Kasow DB, Curl WW: "Stingers" den yeniden üretildi. Instr Course Lect 2006, 55: 711-716.


Risk Faktörleri

Yakın temas sporları: Temas sporlarına katılan sporcuların bir brakiyal pleksus yaralanması yaşaması, yanma ya da acı çekmesi daha olasıdır.
Bu yaralanmalar genellikle bir güreşme ya da futbol karşılaşmasında olduğu gibi kafanın üzerine düşme ile de meydana gelir. Aslında, Amerikan futboluyla uğraşmak veya ilgilenmek, çoğu zaman brekiyal pleksus yaralanmalarına neden olan atletik aktivitedir. Futbol savunma oyuncuları ve hakemler sık sık bu yaralanmalara maruz kalmaktadırlar.
Spinal stenoz: Temas sporlarına ek olarak, küçük bir belkemiği kazası bir brekiyal pleksus yaralanması için daha fazla riskli olabilir. Tekrarlayan brakiyal pleksus yaralanmalarına maruz kalan sporcular, yaralanmaya maruz kalmayan sporculara göre daha küçük belkemiği kanallarına sahip olabilirler. Bu duruma spinal stenoz denir.

Klinik Belirtiler


Brakiyal pleksus septomları tipik olarak sadece bir kolda ortaya çıkar. Genellikle dakikalar sürer, ancak bazı durumlarda saatler, günler veya daha uzun sürebilirler.

Bir brakiyal pleksus'un en yaygın belirtileri arasında şunlar bulunur;


1-Yanma veya elektrik çarpması hissi
2-Yaralanmayı hemen takip eden uyuşma ve halsizlik
3-Sıcak bir his


Teşhis ve Muayene

Yaralanmanızın bir brakiyal pleksus yaralanması olup olmadığını belirlemek için, doktorunuz septomlarınızı ve yaralanmanın nasıl meydana geldiğini tartışacaktır. X – ışınları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları ve sinir çalışmaları gibi görüntüleme testleri genellikle gerekli değildir.


Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz daha kapsamlı bir inceleme gereklidir:

1-Halsizlik birkaç günden fazla sürüyor
2-Boyun ağrısı
3-Her iki kolda belirtiler
4-Tekrarlayan brakiyal pleksusların tarihçesi

Tedavi

Boyun çevresi veya kovboy yakası gibi boynun etrafından koruyucu dolgu,
Yanma, iğnelenme ve batma şikâyetlerine eğilimli oyuncular için ek stabilite sağlayabilir.

Tedavi, sporcunun daha fazla yaralanmadan çıkarılmasıyla başlar. Sporcuların septomları tamamen yok olana kadar spor aktivitelerine geri dönmelerine izin verilmez. Bu birkaç dakika veya birkaç gün sürebilir. Sporcuların, zayıflık veya boyun ağrısı varsa, spora geri dönmelerine asla izin verilmemelidir.
Yaralanma zamanla iyileşse de, belirtiler birkaç gün sürerse, gücü ve hareketi tekrar kazanmak için bir antrenör veya terapistle çalışmak gerekebilir.
Tekrarlayan ağrılar varsa, doktor spor aktiviteleri sırasında giymek için özel bir boyun valfi veya yükseltilmiş omuz pedleri önerebilir. Özel omuz pedlerinin örnekleri, omuz pedlerinin altına takılan '' örümcek pedleri'' veya omuz pedlerinin üstünde giyilen ''kovboy yakalı'' içerir.

Op.Dr.Tahir Mutlu Duymuş
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

 

Anahtar Kelimeler: Brakiyal Pleksus Yaralanmaları,Brakiyal Pleksus Yaralanmaları nasıl olur,Brakiyal Pleksus Yaralanmaları Ftr

Kemik ve Eklem Hastalıkları Bone & Joint Diseases

Doç.Dr.Tahir Mutlu Duymuş Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı