Ayaklarda Çekiç Parmak

Çekiç parmak ayak parmak eklemlerinin tabana doğru sertleşerek büküldüğü ve genellikle 2, 3 ve 4. parmakların etkilendiği tokmak benzeri bir deformitedir.

çekiçparmakçekiçparmak


Esnek ve sert çekiç parmak şeklinde iki sınıfa ayrılırlar. Erken evrelerde esnek olan çekiç parmak önlem alınarak ameliyatsız düzeltilebilir. Bu deformiteler parmaklarda ağrılı nasırların oluşmasına ve ayakkabıların komforlu giyilmesine engeller olurlar.


Sebepler

Parmak kasları dengeli çalışarak parmakların düz olmasını sağlarlar. Çekiç parmak deformiteleri genellikle ortopedik olmayan uygunsuz ayakkabıları giyme sonucu parmak kaslarında meydana gelen imbalans sonucu gelişir.Dar ve yüksek topuklu ayakkabılar ön parmaklara binen yükü artırır ve parmakları birbirine aşırı yakınlaştırarak önce nasır ve sonrasında parmak deformitelerine yol açarlar.
Diyabet gibi hastalıklarda ayak sinirleri yapısal bozukluga ugradıgından parmak kasları imbalansı bozularak feformite ile sonuçlanır.
Romatizmal hastalıklar ve nöromuskular hastalıklarda sık görülmektedir.


Tedavi

İlk tedavi ayakkabı değişimi ile başlar. Rahat ve ortopedik ayakkabı kullanılmalıdır. Sıkı, dar ve yüksek topuklu ayakkabılarda uzak durmalısınız. Eger çekiç parmaga sahipseniz, ayakkabınızın uç kısmında en uzun parmagınız (genellikle 2.parmak) kadar boşluk bırakacak ucu derin ve geniş ayakkabı kullanmalısınız.

Doktorunuz parmak kaslarınızı güçlendirmek ve gerginliği azaltmak için germe ve güçlendirme egzersizleri önerebilir. Yere egillirken parmak uçlarında egilerek gerdirebilirsiniz. Televizyon izlerken parmaklarınızla havlu veya yerdeki küçük cisimleri toplamaya çalışarak kaslarınızı çalıştırabilirsiniz.


çekiçparmak


Son olarak doktorunuz size parmak ortezleri önerebilir. Nasır gelişmişse nasır bantları tavsiye edebilir.Tüm bu çabalara ragmen düzelme saglanamazsa çekiç parmak cerrahi olarak düzeltilir. Genellikle lokal anestezi ayaktan tedavi edilir. Cerrahi prosedür deformitenin büyüklüğüne bağlıdır. Ameliyat sonrası kızarıklık, şişlik ve sertlik olabilir. Parmak çok önceki haline göre çok az miktar kısalabilir. Ameliyat sonrası zorunlu durumlarda, yara iyileşene kadar topuğa hafif basılarak yürünebilir. Ayak yüksekte tutulmalı ve dikişler ıslatılmamalıdır.

Op.Dr.Tahir Mutlu DUYMUŞ  

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Özgeçmiş için tıklayınız.

 


Key Words : Çekiç Parmak, Hammer Toe, Parmak Deformitesi, Şekli Bozukluğu, Yara, Ağrı

Kemik ve Eklem Hastalıkları Bone & Joint Diseases

Doç.Dr.Tahir Mutlu Duymuş Assoc. Prof. , M.D.